Olej kokosowy dobry na wszystko !

8 lipca 2013
Cześć!

O dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego pewnie już niejedna z Was słyszała. Ja też, dlatego będąc w sklepie ze zdrową żywnością zakupiłam, na próbę, mały słoiczek tego cudeńka.




Za 100 g słoik zapłaciłam 15 zł. Pamiętajcie,aby kupować tylko czysty, zimnotłoczony i nierafinowany olej. Tylko wtedy mamy pewność, że posiada on najlepsze właściwości.

Konsystencja oleju jest stała, gdy trzymamy go w lodówce. Po wyjęciu małej porcji na dłoń, pod wpływem ciepła natychmiast rozpuszcza się. Co dziwne, nie tworzy tłustej powłoki na skórze. 

Z czego składa się olej?

Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%), w tym: około 44% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Zawartość poszczególnych substancji jest uzależniona od warunków, w jakich powstał surowiec (warunków lokalnych dla poszczególnych plantacji palmowych, warunków pogodowych, nasłonecznienia itp.). 

Właściwości oleju

Po otwarciu może być zdatny do spożycia przez okres dwunastu miesięcy. W czystej postaci ma wygląd białej śliskiej masy o charakterystycznym kokosowym zapachu. Zupełnie pozbawione zapachu są oleje rafinowane (po tym możne je odróżnić od olejów tłoczonych na zimno). Temperatura topnienia oleju kokosowego - 23-26 stopni Celsjusza.

Olej kokosowy jest doskonałym olejem spożywczym. Jest olejem bardzo odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia. Może być stosowany do kanapek, jako dodatek do sałat i wszelakich dań. Poza walorami smakowymi o jego wartości decyduje przede wszystkim szereg oddziaływań dobroczynnych dla organizmu.

W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany do wyrobu ciast, produkcji margaryny oraz czekolady.


Olej kokosowy przez wzgląd na swoje dobroczynne właściwości znajduje szereg zastosowań w kosmetyce. Wspaniale nawilża i odżywia skórę. Jest stosowany w czystej postacią do nacierania ciała i do masażu oraz jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, Szczególnie polecany jest dla skóry dojrzałej ze względu na mocne oddziaływanie nawilżające. Łagodzi skutki upływającego czasu i pomaga niwelować efekty starzenia. Jest polecany dla skóry uszkodzonej przez słońce skóry jako substancja łagodząca i ułatwiająca gojenie oraz przy neurodermitis. Jest również stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Często jest stosowany w postaci czystej do nacierania włosów, co przynosi efekty nieosiągalne w przypadku stosowania innych substancji nawilżających. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające. To decyduje o jego potencjale pozytywnego oddziaływania dla zdrowia.



Osobiście oleju używam do smarowania ciała i wcierania we włosy. Według mnie jest genialny!

Używacie podobnych olejów?

Magda
30 komentarzy on "Olej kokosowy dobry na wszystko !"
  1. U mnie kokosowy olej się niestety nie sprawdził, testowałam na buzię i włosy, bo na ciało to przyznam, że nie mam cierpliwości i czasu czekać aż olej wchłonie. Żałuję, bo bardzo lubię zapach tego oleju.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie używam takich produktów :))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam olej kokosowy szczególnie na włosy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie próbowalam,ale byc moze kiedys sie skusze

    OdpowiedzUsuń
  5. Również nie próbowałam, a musze sie skusić bo taka recenzja mnie zacheca tylko czy dostane go gdzies stacjonarnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, olej dostaniesz w każdym sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością.
    Możesz też poszukać w dużych supermarketach w dziale ekologicznym ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przy włosach przy kokosowym trzeba uważać, bo niektórych może spuszyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. też mam olej kokosowy, tylko na moje wysokoporowate włosy się nie nadaje

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie próbowałam ale chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam olej kokosowy :). Ma wspaniałe właściwości i smakowity zapach ;).

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie używam ;) I chyba się nie skuszę ;)

    Pozdrawiam, http://grudzienpaulina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie używałam takiego oleju.

    OdpowiedzUsuń
  13. kupuję efavit nierafinowany w aptece zielarskiej w cenie 14 zł i uwielbiam , już nie wspomnę o zapachu :) mam również rafinowany spożywczy i używam do smażenia itd . Efavir zima wsmarowywałam w ciało teraz po prostu daję trochę oleju do kąpieli :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja mam włosy wysokoporowate i u mnie się nie sprawdza jeśli o to chodzi, a do ciała na teraz wole cos mniej tłustego jednak na zime jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mam naturalny olej przywieziony prosto z tłoczenia w butelce po napoju i jest cudowny :D

    OdpowiedzUsuń
  16. W przyszłości wypróbuję ... muszę zużyć najpierw wszystkie mleczka i masełka do ciała :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Na pewno się kiedyś skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nie mialam ale zamierzam kupić;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ten olej :)
    Sprawdza się u mnie do pielęgnacji całego ciała :D

    OdpowiedzUsuń
  20. nie uzywalam nigdy takiego produktu.

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja chyba jakaś po za jestem, bo jeszcze się nie natknęłam na takie cudeńko. Bardzo mnie zainteresowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  22. fajna sprawa, rozejrzę sie za nim :)

    OdpowiedzUsuń
  23. moim włosom nie służy ale znalazł zastosowanie w ... kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. u mnie olej kokosowy na wlosach sie nie sprawdzil, dodawalam zawsze pare kropel do kapieli i nie musialam uzywac balsamu po wyjsciu z wanny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszę również wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Może kiedyś się na niego skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń

Auto Post Signature

Auto Post  Signature