Na słodko...

26 października 2012
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam słodycze.
W każdej postaci...

Ciasta, ciasteczka, cukierki, batoniki, desery...

Spośród tych ostatnich niedawno odkryłam bardzo łatwy do wykonania deser Tiramisu Dr Oetkera. Spośród trzech wariacji smakowych ( Mousse czekoladowy, Stracciatella, Tiramisu) wybrałam właśnie ten ostatni.

Tiramisu (. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie) – deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.

     ( http://pl.wikipedia.org )

Przygotowanie deseru jest proste – wystarczy zmiksować zawartość torebki z 250 ml zimnego mleka, dodać biszkopty i 4-5 porcji niesamowitego deseru gotowe! Dodatkowo całość można jeszcze posypać kakao.

Oto efekty:




Przenieście się w pyszną i romantyczną podróż do Włoch ...
5 komentarzy on "Na słodko..."
  1. Ale smakowicie wygląda. Gdyby tylko były w zasięgu mojej ręki to zjadłabym wszystkie dostępne porcje. Uwielbiam tiramisu, ale przyznam, że wersji w pucharkach jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wygląda. Gdyby tylko były w zasięgu mojej ręki to zjadłabym wszystkie dostępne porcje. Uwielbiam tiramisu, ale przyznam, że wersji w pucharkach jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie. Też muszę sobie zrobić, bo uwielbiam tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń

Auto Post Signature

Auto Post  Signature